ss

Conall

Warning: A non-numeric value encountered in /usr/home/biowit826/domains/czystesuplementy.pl/public_html/wp-content/themes/czystesuplementy/framework/modules/title/title-functions.php on line 461
Home  |  Jak dobrze wybrać?

Jak dobrze wybrać?

W dzisiejszej masie informacji i reklam zalewających nas odnośnie suplementacji chcemy wskazać przydatne porady jak wybrać preparaty, które są bezpieczne, etyczne, skuteczne, przyjazne dla środowiska, możliwe do przyjmowania przy różnych typach wykluczeń w diecie. Wiadomo, że podstawą naszego zdrowia jest odpowiedni tryb życia, zdrowa dieta obfitująca w sezonowe warzywa, ograniczająca spożywanie żywności przetworzonej. Jednak dzisiejszy tryb życia czasem przerasta możliwości naszych organizmów naturalnego radzenia sobie ze stresami środowiskowymi. Warto wówczas sięgnąć po mądrą i bezpieczną suplementację.

1. Naturalny skład

Badania dotyczące witaminy C udowadniają, że ta przyjmowana w formie naturalnej (z cytrusów) wchłania się do organizmu w 90 %, podczas gdy syntetyczna – zaledwie w kilkunastu procentach. Podobne dane dotyczą większości substancji odżywczych spotykanych w suplementach. Większa wchłanialność to większa skuteczność i konieczność przyjmowania mniejszej ilości suplementów.

Z kurkumą, imbirem, cytrusami, zieloną herbatą czy liściem oliwnym jako ludzie mamy styczność od tysięcy lat i całe pokolenia przekonały się na własnej skórze, że moc zawarta w roślinach działa. Inaczej jest w przypadku syntetycznych minerałów z laboratorium. Najstarsze badania na ich temat pochodzą zaledwie sprzed kilkudziesięciu czy kilkunastu lat. Rzadko obejmują wiele lat czy pokoleń, a przecież substancje mogą odkładać i kumulować się w naszym organizmie, wykazując skutki uboczne dopiero po jakimś czasie.

Osoby cierpiące na problemy z żołądkiem czy wątrobą również częściej skarżą się na podrażnienia, gdy przyjmują syntetyczne suplementy. Po części jest tak ponieważ naturalne składniki ekologicznych suplementów trawimy najłatwiej, podczas gdy strawienie substancji wyprodukowanych w laboratorium jest dla układu pokarmowego większym wyzwaniem. Pamiętajmy też o – często drażniących – dodatkach do syntetycznych suplementów. Alergizujące barwniki, blokujący wchłanianie witamin stearynian magnezu czy nadmiernie pobudzający układ trawienny benzoesan sodu mogą obciążyć układ trawienny a nawet prowadzić do przewlekłych nieprawidłowości w obrębie organów.

W dzisiejszym chaotycznym i pełnym zanieczyszczeń świecie lubimy wiedzieć, skąd pochodzą produkty, po które sięgamy. Pozyskiwane w zgodzie z naturą suplementy naturalne są idealną alternatywą dla specyfików opartych na chemii, a certyfikaty dodatkowo dają nam pewność co do ich jakości.

2. Zwróć uwagę na certyfikaty ekologiczne

Certyfikaty wydawane są przez niezależne organizacje, które poświadczają deklaracje producenta. Jeśli więc mamy wątpliwości, czy nasz suplement jest ekologiczny, organiczny, uprawiany w sposób nieszkodzący ludziom i środowisku lub pozbawiony GMO, najprostszym sposobem by nabrać pewności, jest sprawdzenie, czy posiada odpowiedni certyfikat. Do najpopularniejszych należą:

soil_assoc_logoCertyfikat Ekologiczny Soil Association – brytyjskie stowarzyszenie. Przyznaje certyfikaty produktom, które zostały wyprodukowane bez szkody dla środowiska, w biodegradowalnych opakowaniach i bez produktów modyfikowanych genetycznie. Do tego produkt powinien zawierać co najmniej 95 % składników organicznych lub co najmniej 70 % (wtedy może być reklamowany jako „ze składnikami organicznymi”).

 


eco_logoCertyfikat Europejskiego Rolnictwa Ekologicznego – popularny „zielony liść” na opakowaniu świadczy o tym, że produkt został wyprodukowany w Unii Europejskiej z surowców w 95 % pochodzących z upraw ekologicznych. Przyznaje go Komisja Europejska. W takiej formie został w prowadzony 1 lipca 2010 roku i stopniowo zastępuje stare logo europejskiego rolnictwa ekologicznego, stosowane od końca lat 90. XX wieku.  Od 1 lipca 2010 roku umieszczany jest obowiązkowo na pakowanej żywności ekologicznej wytworzonej na terenie Unii Europejskiej oraz dobrowolnie na produktach sprzedawanych luzem i sprowadzanych spoza Unii Europejskiej.


ecocert_logoCertyfikat Ecocert – zaświadcza, że co najmniej 95 % składników w produkcie ma pochodzenie naturalne. Ecocert jest międzynarodowym, niezależnym stowarzyszeniem kontrolującym, działającym w zakresie ochrony środowiska. Jego główna siedziba znajduje się we Francji. Od 2002 roku ECOCERT zajmuje się kontrolowaniem jakości kosmetyków ekologicznych.
Ecocert to instytucja certyfikująca, która została założona we Francji w 1991 roku przez inżynierów rolnictwa, którzy chcieli opracować przepisy i zasady produkcji produktów biologicznych i ekologicznych. Dziś, Ecocert to znak jakości i zaufania widniejący nie tylko na produktach rolnictwa ekologicznego, ale również na kosmetykach naturalnych i organicznych, ekologicznych środkach czystości oraz ekologicznych suplementach diety i tekstyliach ekologicznych.


fair_trade_logo

Fair Trade – to nazwa systemu certyfikacji i oznaczania produktów Sprawiedliwego Handlu organizacji Fairtrade International. W świecie globalnych korporacji rolnicy i mali dostawcy są na samym dole drabiny ekonomicznej, często pozbawieni praw i zmuszeni do godzenia się na niewolnicze warunki pracy i płacy. Fair Trade to międzynarodowy certyfikat przyznawany firmom, które godzą się płacić swoim dostawcom surowców godziwą płacę, nie zatrudniają dzieci i dbają o rozwój lokalnych społeczności zamiast je wyniszczać. Sprawiedliwy Handel to partnerstwo handlowe, oparte na dialogu, przejrzystości i szacunku, które dąży do większej równości w handlu międzynarodowym.


fair_wild_logoFairwild – Chyba każdy pamięta ze szkoły, że zbierając grzyby powinniśmy zostawić w ziemi grzybnię – w przeciwnym razie w tym miejscu nie wyrośnie nowy grzyb. W obecnym świecie maksymalizacji zysków za wszelką cenę takie zasady odchodzą do lamusa. Zbyt często zdarza się, że przy zbieraniu roślin potrzebnych do produkcji dobroczynnych suplementów ginie łąka lub las a z nimi mieszkające w nich owady czy zwierzęta, które żywiły się zebranym surowcem. W efekcie cierpią na tym też okoliczni mieszkańcy. Fairwild to brytyjski certyfikat, który otrzymuję te firmy, w których surowce pozyskuje się odpowiedzialnie – z dbałością o środowisko, troską o odnawialność upraw i etyczne pozyskiwanie każdej rośliny.


iofa_logo

Certyfikat ekologiczny IOFGA – Irish Organic Farmers and Growers Association (Irlandzki Związek Organicznych Farmerów i Hodowców) to popularny w Europie certyfikat poświadczający, że na danej uprawie obowiązują standardy organicznego rolnictwa.bez GMO – Non-Gmo, Soil Association, Gmo Certified – to tylko niektóre certyfikaty poświadczające, że w danym produkcie nie ma surowców modyfikowanych genetycznie. To ważne, bo do najczęściej modyfikowanych roślin należy soja, kukurydza czy burak cukrowy, które w wielu suplementach można znaleźć ukryte w cukrze, emulgatorach czy stabilizatorach.

3. Przyjazne wykluczeniom w diecie

wykluczeniavegetarian_logo2vegan_logono_sugar_logo

  • Dla wegan i wegetarian

Koszenile, żelatyna wieprzowa, laktoza – jakim cudem pochodne mleka, wieprzowiny i zmielone owady trafiły do „zdrowych” tabletek z witaminami? Niestety, nie wszyscy producenci mają na względzie dobro wegan i wegetarian, a najchętniej swoje kapsułki produkują właśnie z… żelatyny wieprzowej. Najprostszy sposób by upewnić się, że produkt jest przyjazny naszej diecie, to sięganie po suplementy jak najbardziej naturalne, ekologiczne i organiczne, z krótkim składem, w którym trudno coś ukryć. Producenci suplementów przyjaznych wegetarianom i weganom kapsułki wytwarzają z roślinnej celulozy (hydroksypropylometyloceluloza) – warto szukać jej w składzie. Zwracajmy też uwagę na certyfikat Vegan lub Vegetarian Approved – niezależnych organizacji, które poświadczają, że w danym suplemencie nie ma żadnego składnika pochodzenia zwierzęcego.

  • Bez glutenu

Według różnych danych ilość osób chorych na celiakię i nietolerancję glutenu to od kilku do nawet 20 % społeczeństwa. Są jednak i tacy, którzy chcą ograniczyć lub wyeliminować gluten dlatego, że nie podoba im się, że dodawany jest dosłownie do wszystkiego. Jest podstawą codziennej diety (makarony, pieczywo, kuskus, jogurty zbożowe, kawa zbożowa, piwo) ale producenci dodają go też w formie emulgatorów czy zagęstników do napojów, herbat, leków i suplementów. Warto wybierać świadomie i szukać producentów, którzy do swoich suplementów go nie dodają. Zgodnie z prawem ci, którzy robią inaczej, na opakowaniu muszą umieścić ostrzeżenie: „zawiera gluten”.

  • Bez laktozy

Podobnie jak w przypadku glutenu, choć oficjalne dane mówią o kilku procentach populacji, które cierpią na nietolerancję laktozy, wielu z nas czuje po spożyciu produktów mlecznych sensacje żołądkowe a niektórzy obwiniają wręcz mleko o pogarszanie stanu cery i wywoływanie łamliwości kości. Jeśli należymy do tych osób, warto wybierać naturalne suplementy bez laktozy w składzie.

  • Bez cukru i sztucznych słodzików 

Powoduje próchnicę, hiperaktywność, nagłe skoki energii po których następują stany wyczerpania i wilczego głodu; jest też jedną z głównych przyczyn otyłości i chorób układu krążenia, może wpływać negatywnie na pobieranie z pożywienia witamin i minerałów. Cukier znajdziemy dziś jednak wszędzie, od gotowych dań, przez herbaty, kakao i kawę, po owoce, słodycze i…suplementy. Czasem bywa ukryty pod postacią (uznawanego za jeszcze bardziej szkodliwy) syropu glukozowo-fruktozowego lub słodzików, tych samych, które znajdziemy w niezdrowych napojach gazowanych typu „light”. Warto sięgać po suplementy niesłodzone lub zawierające naturalne, korzystne dla zdrowia słodziki, takie jak ksylitol czy syrop z agawy.

4. Opakowane ekologicznie

Naukowcy alarmują, że w 2050 roku w oceanach będzie więcej plastiku, niż ryb – już dziś po światowych wodach pływa 165 mln ton butelek i pustych opakowań. Podobnie cierpią na górach śmieci nasze miasta, lasy i plaże. Dlatego warto wybierać biodegradowalne opakowania plastikowe (potwierdza to np. certyfikat niemieckiej organizacji Din Certco), naturalne kartoniki lub szklane butelki i słoiczki, które można wykorzystać ponownie – w domu lub przekazując je do recyclingu. Ekologia to też zwracanie uwagę na to, czy dany produkt łatwo jest transportować: zamiast pękatych, plastikowych butli suplementów wybieraj niewielkie buteleczki ze szkła lub poręczne torebki z hermetycznym zamknięciem.

Ale kwestia plastiku to nie wszystko. Czy wiesz, że kupując w markecie tanią herbatkę prozdrowotną prawdopodobnie wypijasz… herbatę z chlorem? ZA pomocą tej żrącej substancji niektórzy „oszczędni” producenci wybielają swoje torebki herbat. Z drugiej strony wśród tych ekologicznych standardem jest troska o to, by opakowanie nie szkodziło otoczeniu a niektórzy dbają nawet o to, by tusz którym drukują etykiety suplementów był przyjazny dla środowiska. Które opakowanie wybierasz?

NA CO UWAŻAĆ!

Szkodliwe substancje w suplementach, sprawdź jakie mają działanie i jak je odnaleźć na etykietach. Lista, którą musisz poznać.

WIĘCEJ >