Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /usr/home/biowit826/domains/czystesuplementy.pl/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2323 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /usr/home/biowit826/domains/czystesuplementy.pl/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2327 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /usr/home/biowit826/domains/czystesuplementy.pl/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3165 Czego unikać - Czystesuplementy.pl
ss

Conall

Warning: A non-numeric value encountered in /usr/home/biowit826/domains/czystesuplementy.pl/public_html/wp-content/themes/czystesuplementy/framework/modules/title/title-functions.php on line 461
Home  |  Czego unikać

Czego unikać?

Uwaga! Te składniki suplementów szkodzą zdrowiu!

Choć w naturalnych suplementach lista składników to najwyżej kilka pozycji, to już w większości kapsułek, syropów czy tabletek musujących dostępnych na rynku znajdziemy długą listę słodzików, barwników, aromatów czy substancji przeciwzbrylających a do tego syntetyczne witaminy i minerały wyprodukowane w laboratorium. W suplementach dla dzieci zdarza się znaleźć talk, barwnik pozyskiwany z pancerzy owadów czy słodziki a w preparacie na odchudzanie cukier, benzoesan sodu i żelatynę wieprzową. Co jeszcze znajdziemy w suplementach?

1. Słodziki i cukier

  • Aspartam (E-951) – syntetyczny słodzik stosowany głównie w tabletkach musujących i drażetkach. Spożywany w nadmiarze może prowadzić do zmian w układzie nerwowym. W połowie składa się z fenyloalaniny, która może zaburzać wydzielanie serotoniny a tym samym wpływać negatywnie na nastrój i przyczyniać się do depresji. Badacze z włoskiego European Ramazzini Foundation w 2006 roku podawali szczurom duże dawki aspartamu i doszli do wniosku, że ma on działanie rakotwórcze. Jest też szkodliwy dla osób chorych na fenyloketonurię.
  • Acesulfam K (E-950)- syntetyczny słodzik 150 razy słodszy od cukru. Część badaczy twierdzi, że badania udowadniające jego nieszkodliwość są przestarzałe i zostały nieprawidłowo przeprowadzone, więc może być niebezpieczny dla zdrowia. Nie znamy też jego długoterminowego wpływu na organizm.
  • Sacharynian sodu (E-954) – słodzik kilkaset razy słodszy od cukru, który z uwagi na możliwe działanie rakotwórcze jeszcze do niedawna był zakazany w niektórych państwach.syrop glukozowy, syrop glukozowo-fruktozowy – udowodniono, że ten słodki zamiennik cukru potęguje apetyt, przez co sprzyja tyciu. Znajdziemy go w napojach gazowanych, sokach, słodyczach, gotowych daniach obiadowych i – niestety – w suplementach, szczególnie tych dla dzieci. Osoby, które spożywają go dużo są bardziej narażone na cukrzycę, miażdżycę, a nawet uszkodzenie wątroby, które zwykle wywołuje alkoholizm lub metale ciężkie. Mimo to, ponieważ jest bardzo tani, producenci stosują go na potęgę.
  • Sukraloza (E-955) – choć sam w sobie ten 600 razy słodszy od cukru słodzik nie jest szkodliwy, to w organizmie rozkłada się na chloroglukozę i chlorofruktozę, które mogą zaburzać działanie organów, układu nerwowego i sprzyjać tyciu.
  • Sorbitol (E-420) – może wywoływać gazy a u osób nadwrażliwych działać przeczyszczająco.
  • Cukier – biały cukier (sacharoza) wielu nazywa dziś „białą śmiercią” z uwagi na wysoką szkodliwość dla organizmu i zerowe właściwości odżywcze. To jedna z głównych przyczyn otyłości wśród dzieci i dorosłych, próchnicy, cukrzycy i chorób układu krążenia; może zaburzać wchłanianie witamin. Mimo to, niektórzy producenci suplementów dodają go do pastylek, syropów i drażetek.

2. Regulatory kwasowości

  • Wodorowęglan sodu, węglan sodu (E-500) – ma silne działanie alergiczne. W dużych dawkach powoduje biegunki, wymioty i problemy z oddychaniem.
  • Węglan wapnia (E-170)– choć jest bezpieczny, to w dużych dawkach wywołuje zaparcia i problemy jelitowe.
  • Kwas cytrynowy (E-330) – naturalny kwas cytrynowy to sok z limonki lub cytryny, jednak w suplementach znajdziemy zwykle jego tańszy, wyprodukowany w laboratorium zamiennik. Choć jego spożywanie nie niesie ryzyka poważnych konsekwencji, to u wielu osób wywołuje nadkwaśność i zgagę a u osób o wrażliwym przewodzie pokarmowym problemy żołądkowe.
  • Kwas mlekowy (E-270)– bezpieczny, ale nie powinien być podawany małym dzieciom, które nie są jeszcze w stanie go strawić.

3. Nabłyszczacze, wypełniacze, zagęszczacze w suplementach

  • Karboksymetyloskrobia sodowa (E-466) – wypełniacz, który fermentując w jelitach wywołuje biegunki i gazy.
  • Szelak (E-904) – substancja produkowana z odchodów owadów żyjących na drzewach szelakowych, które następnie zbiera się wraz z gałązkami i martwymi owadami. Produkuje się z niego werniks, lakiery do paznokci, kleje, kit do okien, lakiery i…nabłyszcza się nim otoczkę suplementów, które mają mieć działanie prozdrowotne. Z uwagi na swoje pochodzenie nie nadaje się dla wegetarian.
  • Dwutlenek tytanu (E-171) – Dwutlenku tytanu używa się w suplementach diety i kremach z filtrem. Z przeprowadzonych we Włoszech testów na świniach wynika, że jedna z dwóch stosowanych form dwutlenku tytanu (anataz) po wystawieniu na słońce niszczyła naskórek. W suplementach zwiększa ryzyko chorób jelit, stanów zapalnych i może być niebezpieczny w przypadku wdychania.
  • Guma ksantanowa (E-415) – substancja zagęszczająca, która w wysokich stężeniach może powodować wzdęcia
  • Guma guar (E-412)– stosowana do zagęszczania, ma działanie uczulające i może wywoływać kłopoty żołądkowe.
  • Guma arabska/ guma akacjowa (E-414) – zagęszczacz, który może uczulać, zaburzać pracę jelit, wywoływać astmę, katar i swędzącą wysypkę. Produkuje się z niej też żele do włosów i kleje biurowe.
  • Difosforany (E-450) – emulgatory, które mogą wpływać prawidłowy metabolizm a do tego zmniejszać przyswajanie wapnia, żelaza i magnezu!
  • Maltodekstryna – to biały proszek o właściwościach spulchniających, dzięki któremu tabletki tak szybko rozpuszczają się w przełyku. Niestety ma też minusy: po jej spożyciu następuje szybki skok indeksu glikemicznego, co owocuje wilczym apetytem, podjadaniem i skokami cukru we krwi. Dlatego powinny jej unikać osoby na diecie i cukrzycy.

4. Substancje przeciwzbrylające i wiążące

  • Talk (E-553b) – tak, ten sam, który stoi na półce w łazience! Stosuje się go też do osuszania i wiązania wnętrza kapsułek czy tabletek. Stosowany na skórę przyczynia się do stanów zapalnych a niektóre badania sugerują, że może mieć działanie rakotwórcze! Nie ma jeszcze badań na temat spożywania talku ale warto się go wystrzegać.
  • Stearynian magnezu, sole magnezowe kwasów tłuszczowych (E-470b)– wbrew nazwie w stearynianie magnezu nie znajdziemy pożytecznego magnezu. Wręcz przeciwnie! To chemiczny związek, którego nasz organizm nie trafi. Może więc osadzać się na ścianach jelit tworząc nieprzepuszczalną powłokę, kumulować się w organizmie a przez to hamować wchłanianie substancji odżywczych. „Przytępia” też działanie układu odpornościowego. Stearynian magnezu (czasem w składzie znajdziemy go jako „sole magnezowe kwasów tłuszczowych”) dodaje się do tabletek, bo dzięki niemu są gładsze i nie lepią się w opakowaniu lub przy produkcji.
  • Dwutlenek krzemu (E-551) – działa jak „zaprawa” w tabletkach i kapsułkach i stosowany jest też jako składnik prawdziwej zaprawy murarskiej, cementu czy farb. Spożywany w dużych ilościach może powodować wzdęcia i problemy żołądkowe.
  • Fosforany (np. fosforan diwapniowy) (E-339) – stosowane w suplementach jako konserwanty i stabilizatory, można je znaleźć też w napojach gazowanych, wędlinach i serach dla zwiększenia ich ilości i poprawy wyglądu. Według badaczy we współczesnej diecie wraz z przetworzoną żywnością dostarczamy ich sobie zbyt wiele a zbyt dużo fosforanów może sprzyjać alergiom i niewydolności nerek i przedwczesnemu starzeniu się organizmu.
  • Żelatyna wieprzowa (E-441)– wytwarza się ją z resztek skór i kości świń, dlatego nie powinni po nią sięgać wegetarianie i weganie.
  • Utwardzony olej sojowy i inne – jeden z najpopularniejszych wypełniaczy stosowanych w kapsułkach (np. z witaminą E czy tranem). To dokładnie ten olej, którego powinniśmy unikać w diecie! Rafinowane, utwardzane oleje są bardzo niekorzystne dla zdrowia: zwiększają szansę zawału, ciśnienie krwi i chorób serca. Blokują też wchłanianie korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych i mogą źle wpływać na układ nerwowy.

5. Sztuczne barwniki i aromaty

  • Żółcień pomarańczowa (E-110) – podejrzewa się ją o wywoływanie alergii i nadpobudliwości u dzieci.
  • Żółcień chinolinowa (E-104)– często używana w pastylkach do ssania. Poza wywoływaniem alergii i nadpobudliwości u dzieci może też owocować wysypką a niektóre badania łączą ją z większym ryzykiem raka wątroby.
  • Karmel amoniakalno-siarczynowy (E-150d) – to jemu niektóre herbatki rozpuszczalne zawdzięczają piękny, bursztynowy kolor. Może powodować problemy z koncentracją i biegunki.
  • Koszenila (E-120)– może powodować nadpobudliwość u dzieci i alergie. Wytwarzana jest ze zmielonych owadów o tej samej nazwie i czerwonym pancerzu. Z tego powodu może być nie do przyjęcia dla wegetarian.
  • Tlenek żelaza (E-172)– barwnik o przezroczysto-czerwonym kolorze, którzy w nadmiarze może powodować podrażnienia.
  • Sztuczne aromaty – badania z 2006 roku pokazują, że sztuczne aromaty odpowiadają średnio za 11,5 % wszystkich alergii. Skąd jednak naturalny aromat pomarańczy w suplemencie z witaminą C wyprodukowanym w laboratorium? Do syntetycznych suplementów producenci są zmuszeni dodawać syntetyczne aromaty, nie zważając na to, że u wielu osób podatnych na alergie powodują wysypki, podrażnienia, mdłości, katar czy swędzenie.

6. Inne potencjalnie szkodliwe substancje

  • Benzoesan sodu (E-211)– ten lekko słodki, biały proszek poprawia i „podbija” smak potraw a niektórzy producenci dodają go też do suplementów. Szczególnie syropów, lizaków czy żelek dla dzieci, by były bardziej owocowe i słodsze. Benzoesan sodu może wywoływać reakcję alergiczną a przy dużych dawkach szkodzi wątrobie i wpływa na układ nerwowy. Niektórzy obwiniają go też za epidemię otyłości wśród dzieci: maluchy przyzwyczajone do jego bardzo intensywnego smaku nie chcą jeść „mdłych” warzyw i owoców a zamiast tego wybierają słodycze i inne dania z benzoesanem.
  • Laktoza– to cukier pochodzący z mleka. Choć najostrożniejsze dane mówią, że na nietolerancję laktozy cierpi zaledwie kilka procent populacji, to według niektórych ośrodków badawczych nawet co piąty Polak choćby czasem ma problemy typowe dla nietolerancji laktozy – biegunka, bóle brzucha i „sensacje” żołądkowe. Osoby z poważną nietolerancją laktozy często nie wiedzą, że składnik ten zawarty jest w kapsułce z witaminami jako wypełniacz. Łykając codziennie takie tabletki, poważnie zagrażają swojemu zdrowiu.
  • Gluten – w suplementach do wypełniania często wykorzystywane są substancje takie, jak skrobie, dekstryna czy maltodekstryna a także barwnik karmelowy uzyskiwany przez przetworzenie słodu jęczmiennego. Wszystkie one mogą zawierać gluten. Osoby z celiakią, nietolerancją glutenu i wszyscy ci, którzy pragną ograniczyć jego spożycie powinny więc wystrzegać się tych substancji w składzie suplementów.
CZEGO DOBREGO SZUKAĆ

Na co należy zwrócić uwagę, aby wybrać naprawdę bezpieczne, ekologiczne i etyczne suplementy. Proste porady, które zapewnią Ci bezpieczną suplementację.

WIĘCEJ >